2018-10-25 09:55:35• hírek • közlemény

Műemléképületek megvásárlására és felújítására biztosítana az önkormányzatok számára állami finanszírozást az RMDSZ

Az idén induló kulturális befektetéseket serkentő országos program előírásait tenné elérhetőbbé az önkormányzatok számára az RMDSZ azt követően, hogy a kormány által kezdeményezett törvénytervezet a szenátus elé került.

RMDSZ-es javaslatra lehetőség nyílna arra, hogy az önkormányzatok állami finanszírozásból vásároljanak meg műemléképületeket. Ugyanakkor olyan épületeket – iskolákat, múzeumokat, könyvtárakat vagy színházakat – lehetne központi alapból felújítani, amelyek nem képezik az állam vagy az önkormányzat tulajdonát, de amelyeket hosszú távra, azaz legalább húsz évre a közösség használatába bocsátotta valamelyik történelmi egyház vagy magántulajdonos – mutatott rá szerdán Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor, a felsőház kulturális bizottságának alelnöke azt követően, hogy a felsőház elfogadta a Szövetség javaslatait is tartalmazó jogszabály-tervezetet.
 

A módosítás kulturális tevékenységeknek otthont adó ingatlanok építésére és felújítására is állami finanszírozást irányoz elő. Kiemelten fontos lépést jelent ez a kisebb városok szempontjából, hisz ott az elmúlt időszakban sem EU-s, sem állami források nem álltak rendelkezésre hasonló befektetések bonyolítására – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, majd hozzátette: a tervezetről a képviselőház plénuma hoz végső döntést, majd azt és az államfői kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: